Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Μωσαϊκό με γάλα καρύδας, χωρίς ζάχαρη και μαργαρίνη


Το μωσαϊκό ήταν το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μου χρόνων και ένα από τα πρώτα γλυκά που έφτιαξα ως πιτσιρίκι. Το λατρεύει και ο άντρας μου αλλά δεν το είχα φτιάξει ως τώρα επειδή δεν τρώμε μαργαρίνες που είναι το βασικό συστατικό. Ως τώρα χρησιμοποιούσα το γάλα καρύδας με κακάο και στέβια για να φτιάξω άλειμμα κακάο με λιγότερες θερμιδες. Το διατηρούσα στο ψυγείο όπου έσφιγγε αρκετά και αποκτούσε παχύρευστη υφή. Σκέφτηκα λοιπόν να χρησιμοποιήσω το γάλα καρύδας για να αντικαταστήσω τη μαργαρίνη σε μωσαϊκο! Το πείραμα πέτυχε και το γλυκό εξαφανίστηκε μέσα σε λίγη ώρα! Θα το φτιάχνω συχνά στο εξής. Όχι και πολύ συχνά βέβαια γιατί το γάλα καρύδας τα έχει τα λιπαρά του, όμως άλλο το 20% και άλλο το 60% που έχουν οι μαργαρίνες. Και δεν συγκρίνονται και σαν τροφές βέβαια, άλλο πράγμα το φυσικό, άλλο το επεξεργασμένο κατά την ταπεινή μου άποψη.Απ' όσο έχω δει πάντως, αυτό είναι το πιο light μωσαϊκό που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο! Δοκιμάστε το!

Για ένα ταψάκι 20x20 εκατοστά θα χρειαστούμε:

400 ml γάλα καρύδας (20% λιπαρά)
1 πακέτο μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κακάο
3 κουταλιές της σούπας στέβια ή γλυκαντικό της επιλογής σας
1 κουταλιά της σούπας ρούμι
λίγη τριμμένη κουβερτούρα για γαρνίρισμα 

Αδειάζουμε το γάλα καρύδας σε ένα μπολ και το χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη για να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το κακάο, τη στέβια και το ρούμι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά το κακάο. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα με τα χέρια μας και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και το αδειάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι. Προσπαθούμε να μην το φάμε μέσα από το μπολ ώστε να μείνει αρκετό για το ταψί, χαχα! Πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα και το αφήνουμε μια δυο ώρες στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί πριν το κόψουμε. 

Θα σας πρότεινα να μην το βάλετε σε αλουμινόχαρτο όπως το κλασικό μωσαϊκό γιατί αυτό εδώ είναι πιο μαλακό και δεν στέκεται καλά πριν παγώσει. Επίσης το αλουμινόχαρτο είναι ανθυγιεινό και αντιοικολογικό! Το αφήνουμε μια δυο ώρες στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί πριν το κόψουμε.

Αν δεν σας πειράζει να "φορτώσετε" το γλυκό με  περισσότερα λιπαρά και θερμίδες, μπορείτε να προσθέσετε μια λιωμένη κουβερτούρα και ξηρούς καρπούς. Επίσης αν το θέλετε πιο σοκολατένιο μπορείτε να βάλετε κι άλλο κακάο, σε αυτή την περίπτωση όμως μην ξεχάσετε να βάλετε λίγη στέβια ακόμα. Εννοείται ότι μπορείτε να παραλείψετε το ρούμι αν το γλυκό προορίζεται για παιδάκια.

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα ! Αντί για κονσέρβα μπορώ να βάλω γαλα καρύδας alpro με 0,9% λιπαρά τα 100γρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Δεν μπορείς να βάλεις γάλα καρύδας με τόσο χαμηλά λιπαρά γιατί δεν θα σταθεροποιηθεί. Το λιγότερο που έχω δοκιμάσει και πετυχαίνει, είναι με 17% λιπαρά, αυτό που πουλάει ο Βασιλόπουλος στη χάρτινη συσκευασία, στο ράφι με τα noodles.

      Διαγραφή
  2. Με κρέμα καρύδας αντι για γάλα λέτε να βγεί ωραίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κρέμα καρύδας αν δεν κάνω λάθος έχει κάπου 20% λιπαρά, οπότε πολύ πιθανό να κάνει την ίδια δουλειά. Όμως δεν το έχω δοκιμάσει. Αν το δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα η συνταγή. Λέω να το δοκιμάσω με γαλα σογιας με γεύση βανίλια και ίσως λίγο γιαούρτι για να σταθεροποιηθεί. Τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα σταθεροποιηθεί καλό μου! Σκέψου ότι και με σκέτο γιαούρτι να το κάνεις θα είναι κρέμα, δε θα μπορεί να κοπεί σε κομμάτια το γλυκό. Αν το αραιώσεις κιόλας με γάλα σόγιας θα γίνει ένα νοστιμότατο μιλκ σέικ :D

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα το μειγμα βγαινει νερουλο πριν μπει στο ψυγειο? Σε εμενα βγηκε με κρεμα καρυδας και μπισκοτα πτιμπερ που εβαλα με τον αυγοδαρτη ειναι κουραστικο να γινει κρεμα μηπως θελει μιξερ να το βαλω καταψυξη? Η'μονο ψυγειο?? Ευχαριστω ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το χτυπάμε για να γίνει κρέμα, αλλά αλλά για να ομογενοποιηθεί επειδή συνήθως το γάλα καρύδας διαχωρίζεται μέσα στη συσκευασία και ανεβαίνει το υγρό στο πάνω μέρος. Όταν το ανακατεύουμε αλλά και μετά που θα ρίξουμε τα μπισκότα στο γάλα, θα είναι παχύρευστο το μίγμα, όχι κρεμώδες. Σταθεροποιείται στο ψυγείο. Όλα αυτά ισχύουν για το γάλα καρύδας που έχει από 17% λιπαρά και πάνω. Με κρέμα καρύδας όπως απάντησα και σε άλλη φίλη παραπάνω, δεν το έχω δοκιμάσει. Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να έχει πιο στέρεη μορφή το γλυκό μας μπορούμε όταν ανοίξουμε την κονσέρβα να αδειάσουμε λίγο από το υγρό που έχει ανέβει στην επιφάνεια και μετά να ανακατέψουμε το γάλα.

      Διαγραφή