Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

"Λαζάνια" κολοκυθιού με κιμά γαλοπούλας


Αυτό το φαγητό θα μπορούσε κανείς να το πει "μουσακά με κολοκυθάκια" αλλά το θεωρώ ιεροσυλία! Το μουσακά δεν τον πιάνουμε στο στόμα μας για παραλλαγές! Γι' αυτό προτίμησα να το πω όπως το λένε και οι ξένες φίλες μας που κάνουν αντίστοιχες συνταγές: "zucchini lasagna". Χρησιμοποιώντας κολοκυθάκια αντί για λαζάνια δε χάνεις τίποτα από γεύση, αλλά γλιτώνεις θερμίδες και υδατάνθρακες! Η συνταγή με ελάχιστες αλλαγές είναι κατάλληλη και για τη δεύτερη φάση της δίαιτας Ντουκάν. Αν την ακολουθείτε δείτε στο τέλος της ανάρτησης τι πρέπει να προσέξετε.
Για ένα πυρέξ διαστάσεων 27 x 40 θα χρειαστούμε:

Για τον κιμά: 
1 κιλό κιμά γαλοπούλας
2 κρεμμύδια
2 πορτοκαλί πιπεριές
400 γραμμάρια τομάτα τριμμένη στον τρίφτη
1 κολοκύθι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας λάδι

5-6 κολοκυθάκια (για τις στρώσεις)  

Για τη μπεσαμέλ:
1,5 λίτρο γάλα 1,5% λιπαρά
3 κρόκους αυγών
10 - 12 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
6 κουταλιές της σούπας ζεμύθα Ήπειρος + 2 για πασπάλισμα (σκληρό τριμμένο τυρί με 1% λιπαρά)
αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το βάζουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, μαζί με το λάδι και το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά γαλοπούλας και τον ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει. Εν τω μεταξύ τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη το κολοκυθάκι και τις πιπεριές. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, προσθέτουμε τις πιπεριές και το κολοκυθάκι και ανακατεύουμε καλά. Περιμένουμε 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τις τριμμένες τομάτες με λίγο νεράκι, το αλάτι, τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε το τηγάνι. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Προσέχουμε αν χρειάζεται κι άλλο νεράκι, αλλά φροντίζουμε όταν θα κατεβάσουμε τον κιμά από τη φωτιά να μην έχει μέσα καθόλου υγρά, γιατί στο ψήσιμο θα βγάλουν υγρά τα κολοκυθάκια. 

Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τους κρόκους και τους "σπάμε" με το σύρμα, με γρήγορες κινήσεις. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να βράσει και να αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε το τυρί και τα μπαχαρικά, δοκιμάζουμε αν είναι αρκετά αλατισμένη η μπεσαμέλ για τα γούστα μας, και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 

Παίρνουμε 2 κούπες από τη μπεσαμέλ, τη ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του κιμά και ανακατεύουμε καλά. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και με τον αποφλοιωτή λαχανικών τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Βάζουμε 2 στρώσεις στον πάτο του πυρέξ (μπορείτε να τον λαδώσετε ελαφρά αλλά δεν είναι απαραίτητο) οριζόντια και κάθετα, τα αλατίζουμε και από πάνω απλώνουμε τον μισό κιμά. Βάζουμε άλλες 2 στρώσεις κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και αυτά και απλώνουμε τον υπόλοιπο κιμά. Από πάνω στρώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας ζεμύθα. 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στην κάτω σχάρα του φούρνου για 45 λεπτά. 

Όσοι ακολουθείτε τη δίαιτα Ντουκάν δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο κατά το σοτάρισμα. Ρίξτε μόνο 5-6 σταγόνες ελαιόλαδο και απλώστε τις. Λέω 5-6 και όχι 2-3 όπως συμβουλεύει ο Ντουκάν, επειδή οι μερίδες είναι πολλές. Επίσης, μη λαδώσετε το πυρέξ. Αν χωρίσετε το ταψί σε 6 μερίδες (είναι τεράστιες), θα έχει 2 ανεκτά η κάθε μερίδα (1 κ.σ. κορν φλάουρ ισούται με 1 ανεκτό). Αν θέλετε να μειώσετε τα ανεκτά, θα πρέπει να κάνετε τη μισή μπεσαμέλ. Έτσι το φαγητό θα είναι λιγότερο πλούσιο αλλά θα έχει μόνο 1 ανεκτό η μερίδα. Ελπίζω να σας αρέσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου