Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Γίγαντες με πράσα


500 γραμμάρια φασόλια γίγαντες
5 πράσα
1 ώριμη τομάτα ψιλοκομμένη
1 ματσάκι άνηθο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 φρυγανιές ολικής περασμένες από το μούλτι
μισή κούπα ελαιόλαδο*
αλάτι και πιπέρι

   Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες να μουσκέψουν μέσα σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Αν θέλουμε προσθέτουμε και μια κουταλιά της σούπας σόδα και ανακατεύουμε. Πρέπει να μουσκέψουν 12 ώρες. Την επόμενη μέρα τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε να βράσουν. Πολλές συνταγές, όπως και αυτή, λένε να τους αφήσουμε να "μισοβράσουν". Επειδή όμως την έχω πατήσει ακολουθώντας αυτή την οδηγία και το αποτέλεσμα ήταν να μην ψήνονται με τίποτα στο φούρνο αργότερα, πάντα τους βράζω μέχρι να τρώγονται. 
   Πλένουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, τα κόβουμε και τα βάζουμε σε τηγάνι με λίγο από το λάδι, σε μέτρια φωτιά. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε μέχρι να μαραθούν. Ψιλοκόβουμε την τομάτα και τον άνηθο, να ρίχνουμε στο τηγάνι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και στη συνέχεια λαδώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε τα μισά πράσα. Από πάνω βάζουμε τους γίγαντες, τους αλατίζουμε και τους σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα πράσα. 
   Τέλος. ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στο φαγητό και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Ψήνουμε  στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. 

Η συνταγή είναι από το βιβλίο "Εδεσματολόγιον Βλάχων" της Έφης Γρηγοριάδου. Είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο με πολλές παραδοσιακές βλάχικες συνταγές αλλά και πάρα πολλά λαογραφικά στοιχεία. Το ανακάλυψα σε μια καφετέρια στο χωριό Συρράκο των Τζουμέρκων και το αγάπησα με την πρώτη ματιά! 

*Η συνταγή λέει μισό κιλό λάδι, αλλά το μείωσα για ευνόητους λόγους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου