Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ντεκουπάζ σε αυγά, χωρίς κόλλα και ασπράδι


Η τεχνική του ντεκουπάζ μου αρέσει πολύ. Στο παρελθόν έχω φτιάξει κανα δυο πραγματάκια και (μη γελάσετε) την έχω εφαρμόσει ακόμα και στα νύχια μου! Όταν είδα να κάνουν πασχαλινά αυγά με ντεκουπαζ ενθουσιάστηκα. Όμως τα έφτιαχναν είτε με κόλλα, άρα δεν μπορούμε να τα φάμε μετά, είτε με ωμό ασπράδι αυγού, που το φοβάμαι πάρα πολύ! Έτσι σκέφτηκα να κάνω ένα κολπάκι. Αντί για ασπράδι αυγού, χρησιμοποίησα ζελέ λιναρόσπορου. 

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε το ζελέ λιναρόσπορου. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 κούπα νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένο λιναρόσπορο. Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά γιατι φουσκώνει, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνει σαν μυξούλα (σόριιιι!). Στη συνέχεια το σουρώνουμε, το βάζουμε σε ένα ποτηράκι και είναι έτοιμο για χρήση. 

Ξεκινάμε λοιπόν. Χρειαζόμαστε το ζελέ του λιναρόσπορου, ένα πινελάκι, κομματάκια από χαρτοπετσέτα την οποία έχουμε ξεχωρίσει και έχουμε κρατήσει μόνο το λεπτό φύλλο στο οποίο είναι τυπωμένο το σχέδιο.  Χρειαζόμαστε και ένα ψαλιδάκι που ξέχασα να το βάλω στη φωτογραφία!


Βουτάμε το πινέλο στο ζελέ και αλείφουμε τη μία πλευρά του αυγού. 


Παίρνουμε ένα κομμάτι χαρτοπετσέτας και το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στο αυγό. Φροντίζουμε ώστε το σχέδιο να πέσει στο σημείο που θέλουμε. Πιέζουμε τη χαρτοπετσέτα προσεκτικά με τα δάχτυλά μας από το κέντρο προς τα έξω. 


Καθώς εφαρμόζουμε τη χαρτοπετσέτα στο αυγό, θα παρατηρήσουμε ότι σε κάποια σημεία διπλώνει. Για να μην την κολλήσουμε διπλωμένη και γίνει ανώμαλη η επιφάνεια του αυγού, κόβουμε όση περισσεύει.


Αν μας είναι πιο βολικό, ετοιμάζουμε τη χαρτοπετσέτα πριν βρέξουμε το αυγό. Την πιέζουμε  πάνω του και κόβουμε τις γωνίτσες που περισσεύουν. Μετά βάζουμε ζελέ στο αυγό και την ξανατοποθετούμε πάνω του προσεκτικά. Εγώ χρησιμοποίησα και τους δύο τρόπους, ανάλογα το κομμάτι χαρτοπετσέτας που είχα κάθε φορά.


Αφού "ντύσουμε" όλο το αυγό μας με χαρτοπετσέτα, βρέχουμε το πινελάκι μας με ζελέ και το περνάμε όλο εξωτερικά, πολύ πολύ προσεκτικά γιατί ο κίνδυνος να μας σκιστεί η χαρτοπετσέτα είναι μεγάλος. Αν δούμε ανωμαλίες στην επιφάνεια του αυγού, τις λειαίνουμε προσεκτικά με το δάχτυλό μας. Σε αυτό το σημείο το αυγό μας θα είναι όπως η φώτο αριστερά, σύντομα όμως θα στεγνώσει και θα γίνει όπως αυτό στα δεξιά. 


Όταν στεγνώσουν τα αυγά μας τα τσεκάρουμε για να δούμε αν έχουν κενά. Αν έχουν, χρησιμοποιούμε τα κομματάκια  που έχουν περισσέψει, ως μπαλώματα. Βάζουμε λίγο ζελέ στο κενό, τοποθετούμε από πάνω το κομματάκι και το καλύπτουμε με ζελέ, με το πινέλο μας. 


 Αυτό ήταν! Σας εύχομαι καλό Πάσχα!

14 σχόλια:

  1. Είναι υπέροχα σε ευχαριστούμε ! Καλό Πασχα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελεια τεχνικη!!!!!Μπραβο,θα το κανω και εγω!!!!❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρεσει πολυ αυτη η ιδεα.Ομως η δοσολογια αυτη για ποσα αυγα αρκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω να σου πω ακριβώς, όμως με καμιά δεκαριά αυγά που είχα φτιάξει πέρσι έμεινε πάρα πολύ ζελέ και το πέταξα.

      Διαγραφή
  4. Απο την στιγμη που τα ασπραδι στεγνωσει και σκληρυνει δεν εχεις κανεναν απολθτως κινδυνο για σαλμονελα.Απλα θελει λιγο προσοχη την ωρα που ειναι υγρο και κολλαμε.Καλο πλυσιμο τα πινελα και ταχερια μας με σαπουνι και ζεστο νερο και ενα περασμα με ξυδι και ειμαστε παλι ετοιμοι.Χρονια το κανω..διδασκω ζωγραφικη και καλλιτεχνικα.Θελει παντα προσοχη....Καλες καλλιτεχνιες σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα μου σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία, όμως παντού διαβάζω ότι η σαλμονέλα σκοτώνεται στους 70 βαθμούς! Εσύ από που γνωρίζεις ότι σκοτώνεται όταν ξεραίνεται το ασπράδι; Δεν αμφισβητώ αυτό που λες, απλά επειδή έχω μικροβιοφοβία τα ψάχνω λίγο παραπάνω κάτι τέτοια! Πολύ ωραία η δουλειά σου, ήμουν κι εγώ του καλλιτεχνικού κάποτε! :D

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα! Σήμερα είδα τον τρόπο αυτό και ενθουσιάστηκα! Ευχαριστώ που πόσταρες ξανά κάτι τόσο χρήσιμο!!!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σε ευχαριστώ Αλεξία, να είσαι καλά, χρόνια πολλά!

      Διαγραφή