Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο


Η μαμά μου μάζεψε τα πρώτα κολοκυθάκια από το περιβολάκι της και ο άντρας μου πρόλαβε να κάνει την παραγγελιά του! Τα ήθελε γεμιστά, αυγολέμονο. Πήρα λοιπόν τα κολοκυθάκια της μαμάς, πήρα και τις συμβουλές της και ξεκίνησα! Επειδή τα κολοκυθάκια ήταν λίγα και μικρά, τα έφτιαξα σε μικρή κατσαρολίτσα και βγήκαν σχεδόν δύο μερίδες (μικρές). Θα σας πω τα υλικά που χρησιμοποίησα και αν αποφασίσετε να τα φτιάξετε προσαρμόστε τα στη δική σας ποσότητα. Για μια κανονική κατσαρόλα υπολογίζω ότι θα χρειαστούν τα διπλά υλικά.

10 μικρά στρογγυλά κολοκυθάκια
2 μικρές πατάτες
μισή κούπα ρύζι μπασμάτι
1 καρότο τριμμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
1 αυγό
1 λεμόνι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε λίγο τη βάση τους ώστε να στέκονται. Κόβουμε στο πάνω μέρος ένα "καπάκι", αδειάζουμε το εσωτερικό τους και τα αλατίζουμε. Αν έχουμε τέτοιο εργαλείο η δουλειά αυτή γίνεται παιχνίδι! Βάζουμε στο μούλτι το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και το πολτοποιούμε. 
Βάζουμε 2 κουταλιές λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το βάζουμε στο τηγάνι. Τρίβουμε το καρότο και μόλις μαραθεί το κρεμμύδι, το ρίχνουμε κι αυτό στο τηγάνι. Μόλις μαλακώσει λίγο, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι, τον πολτό από τα κολοκυθάκια, και το μαϊντανό με τον άνηθο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε. 
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το υπόλοιπο λάδι. Γεμίζουμε ένα ένα τα κολοκυθάκια κατά 3/4, τους βάζουμε το καπάκι τους και τα βάζουμε στην κατσαρόλα προσεκτικά. Γεμίζουμε τα κενά με τις κομμένες (σε μικρά κομματάκια) πατάτες. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα, να φτάσει πάνω από τη μέση στα κολοκυθάκια. και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα περίπου, μέχρι να δούμε ότι οι πατάτες είναι έτοιμες και το ρύζι έχει αρχίσει να ξεχειλίζει λιγάκι από τα κολοκύθια. Τσεκάρουμε το νερό που και που κι αν χρειαστεί, έχουμε λίγο στο βραστήρα και προσθέτουμε 
Χτυπάμε το αυγό με το σύρμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε τον κρόκο, συνεχίζουμε να χτυπάμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού. Παίρνουμε λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο αυγό, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε. Τέλος, περιχύνουμε το φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου