Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ταρτάκια από ταχίνι, με μήλο και κακάο


Μιας κι έρχεται Καθαρή Δευτέρα, είπα να ανεβάσω τα αγαπημένα μας, θρεπτικά ταρτάκια χωρίς ζάχαρη, που είναι και νηστίσιμα. Αν τα φτιάξετε για τα πιτσιρίκια σας αποφύγετε τη στέβια και χρησιμοποιήστε μέλι, νέκταρ αγαύης, ή ακόμα και μαύρη ζάχαρη. Έτσι κι αλλιώς η ποσότητα γλυκαντικού που χρειάζεται αυτή η συνταγή, είναι πολύ μικρή. Η παρακάτω δοσολογία είναι για 12 ταρτάκια. Αν θέλετε να κάνετε τάρτα, διπλασιάστε τις ποσότητες. 

Για τη ζύμη:

1/2 κούπα ταχίνι
1/2 κούπα γάλα καρύδας ή αμυγδάλου με χαμηλά λιπαρά, αυτά που βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ
3 κουταλιές της σούπας στέβια
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
1 κούπα βρώμη αλεσμένη
1 κούπα φαρίνα ολικής

Για τη γέμιση:

2 μέτρια μήλα (περίπου 400 γρμ)
5-6 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
1 κουταλιά της σούπας κακάο

λίγα καρύδια για το ντεκόρ και όχι μόνο!

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και η βρώμη. Κόβουμε μπαλάκια και μοιράζουμε σε 12 φορμάκια σιλικόνης. Πιέζουμε καλά στο κέντρο με τα δάχτυλά μας για να δώσουμε στη ζύμη το σχήμα που θέλουμε και μετά την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη τη βάση και λίγο στα πλάγια. Βάζουμε τα ταρτάκια στο φούρνο για 15 λεπτά.

Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν κρέμα. Για τα δικά μυ γούστα είναι αρκετά γλυκιά, αλλά εσείς δοκιμάστε κι αν νομίζετε οτι χρειάζετε προσθέστε λίγη στέβια και ανακατέψτε ξανά. Όταν περάσει το 15λεπτο βγάζουμε τα ταρτάκια μας από το φούρνο και με ένα κουτάλι τους προσθέτουμε τη γέμιση. Βάζουμε από πάνω ένα καρύδι και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 25 λεπτά.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου