Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα με πίτουρο βρώμης



Προσπάθησα να κάνω μελομακάρονα πιο υγιεινά, περιορίζοντας αρκετά τη ζάχαρη και το μέλι αλλά και τα λιπαρά. Όποιος τα δοκίμασε μου είπε ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα "κανονικά" μελομακάρονα. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα λες εντελώς light, είναι όμως λίγο πιο ελαφριά από τις περισσότερες συνταγές που κυκλοφορούν.  Επειδή φοβήθηκα να αλλάξω το αλεύρι με ολικής μήπως βγουν πολύ σκληρά, αποφάσισα να προσθέσω πίτουρο βρώμης που βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, μας χορταίνει και είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά. Το πίτουρο από μόνο του δεν έχει και την καλύτερη γεύση, γι' αυτό μου αρέσει να το "κρύβω" μέσα σε γλυκά! Προσοχή, δεν αναφέρομαι στις νιφάδες βρώμης (κουάκερ) αλλά στο πίτουρο βρώμης, που προέρχεται από τον εξωτερικό φλοιό του καρπού. Για να μη σας κουράζω, λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το βρίσκετε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα αλλά και στα σούπερ μάρκετ. Τα περισσότερα έχουν της Fytro αλλά τελευταία βρίσκω και βιολογικό. Το My Market πχ έχει και από τα δύο.

Για 25 περίπου κομμάτια θα χρειαστούμε:

1 κούπα ελαιόλαδο
6 κουταλιές της σούπας στέβια
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα πίτουρο βρώμης
3 κούπες αλεύρι Νο1
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
λίγο γαρύφαλλο τριμμένο

Για το σιρόπι:

1 κούπα μέλι
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας
2 κούπες νερό
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
2-3 μοσχοκάρφια
1 κομματάκι φλούδα από μανταρίνι, ή πορτοκάλι

τριμμένο καρύδι για το πασπάλισμα

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το πίτουρο και το αλεύρι και χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη.  Ρίχνουμε και το πίτουρο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε 2-3 λεπτά να μαλακώσει λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να ενσωματωθεί. Δε ζυμώνουμε παραπάνω γιατί τα μελομακάρονα θα σφίξουν. Δεν πρέπει να τους βγάλουμε το λάδι στο ζύμωμα, κυριολεκτικά! Η ζύμη γίνεται ελαφρώς ψιχουλιαστή. Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και τα πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε. Προσέχουμε να τα φτιάξουμε με γρήγορες κινήσεις χωρίς να ταλαιπωρήσουμε τη ζύμη, για το λόγο που προανέφερα. Εγώ προτιμώ να παίρνω ένα κομμάτι ζύμης, να το πατάω μια φορά πάνω σε ένα ξύλο κοπής μέχρι να έχει πάχος 1,5 εκατοστό περίπου, και το κόβω με κουπ πατ. Με αυτό τον τρόπο έχω παρατηρήσει ότι μελώνουν πιο σωστά τα μελομακάρονα, μέχρι το κέντρο, γι' αυτό και σας προτείνω να τα κάνετε έτσι, ή έστω κάντε μερικά μόνο αν προτιμάτε μελομακάρονα με το κλασικό σχήμα, να το διαπιστώσετε και μόνοι σας! Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μελομακάρονα στη σειρά. Ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς.

Ξεκινάμε να κάνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.Όταν βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο τα ρίχνουμε απευθείας στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε για μισό λεπτό περίπου, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Τα βάζουμε σε στρώσεις σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας με το τριμμένο καρύδι. 

Σας εύχομαι καλές γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου