Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Μαρμελάδα μήλο - κακάο, χωρίς ζάχαρη


Στην προσπάθειά μου να αποτοξινωθώ από τη σοκολάτα προσπαθώ να βρίσκω διάφορα αθώα υποκατάστατα. Ένα από αυτά είναι και η συγκεκριμένη μαρμελάδα. Είναι πολύ νόστιμη, έχει έντονη γεύση κακάο κι επειδή δεν έχει καθόλου ζάχαρη είναι σχεδόν σαν να τρως φρούτο. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως μαρμελάδα στο πρωινό σας (με κράκερ και τυρί κρέμα είναι σούπερ), ή για να φτιάξετε υγιεινή πάστα φλώρα, cheesecake ή ως γέμιση σε κέικ και μπισκότα. Είναι ιδανική για τα πιτσιρίκια σας αν αντικαταστήσετε τη στέβια με λίγο μέλι. Επίσης είναι κατάλληλη για την τρίτη φάση της δίαιτας Dukan.

Για ένα βαζάκι μαρμελάδα θα χρειαστούμε:

2 μεγάλα μήλα (περίπου 500 γραμμάρια)
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλιά της σούπας στέβια, ή άλλο γλυκαντικό
2 φύλλα ζελατίνης (gelita)
2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 ποτήρι νερό

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη, στη χοντρή πλευρά. Βάζουμε τα τριμμένα μήλα σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ζελατίνες. Αυτές τις βάζουμε σε ένα πιατάκι με λίγο κρύο νερό να μαλακώσουν. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Μόλις αρχίσει να βράζει, στραγγίζουμε τη ζελατίνη, την προσθέτουμε κι αυτή και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά με σκεπασμένο το τηγάνι, ελέγχοντας συχνά αν το μείγμα μας έχει αρκετό υγρό ώστε να μην κολλήσει. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το περιττό υγρό από τη μαρμελάδα μας και να γίνει πηχτή. Αν θέλουμε πιέζουμε τα μεγαλύτερα κομματάκια με μια ξύλινη κουτάλα, για να λιώσουν. Κατεβάζουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, τη μεταφέρουμε σε γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι, κλείνουμε το καπάκι και το γυρίζουμε ανάποδα, μέχρι να κρυώσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου