Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Τα light σουτζουκάκια μου!


Διάβασα δεκάδες συνταγές για σουτζουκάκια και κατέληξα σε μια δική μου. Την έκανα με μεγάλο δισταγμό, αλλά το αποτέλεσμα ήταν άψογο! Τα σουτζουκάκια δε μου αρέσουν συνήθως, γιατί  αν δεν τα τηγανίσεις γίνονται πολύ σφιχτά κι αν τα τηγανίσεις γίνονται βαριά. Αυτά όμως έγιναν ελαφριά και ζουμερά, μάλλον επειδή τελευταία στιγμή αποφάσισα να βάλω λίγη τομάτα και στον κιμά ή λόγω του ψησίματος στον αέρα πριν βάλω τη σάλτσα. Έχουν μόνο 2 κουταλιές της σούπας λάδι, άρα επιτρέπεται και λίιιιγη βούτα στη σαλτσουλα! 

(Οι πιάστρες είναι χειροποίητο δώρο από τη χρυσοχέρα και -ορίτζιναλ παιδί των λουλουδιών- πεθερά μου!)

Υλικά για 2 μεγάλες μερίδες:

μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (για τον κιμά)
1-2 σκελίδες σκόρδο
μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο (και λίγο ακόμη για τη σάλτσα)
4 κουταλιές της σούπας βρώμη ή πίτουρο βρώμης
1 κονσέρβα τοματάκι κονκασέ στο μούλτι
μισή κουταλιά μαύρη ζάχαρη ή ζαχαρίνη
μισό ποτηράκι κρασί 
αλάτι, πιπέρι
λίγο νερό
2 κουταλιές της σούπας λάδι*

Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το αυγό, τη βρώμη, το σκόρδο περασμένο από την πρέσα, το κύμινο, το αλάτι, λίγο πιπέρι και 4 κουταλιές της σούπας από το πολτοποιημένο τοματάκι. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε τα σουτζουκάκια. Λαδώνουμε ένα μικρό πυρέξ και τα βάζουμε στη σειρά. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς (αερογκρίλ). Βάζουμε το πυρέξ μέσα και ψήνουμε τα σουτζουκάκια  για 20 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο αντικαθιστούμε το τηγάνισμα. 

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Στο μούλτι έχουμε ήδη το πολτοποιημένο τοματάκι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο ακόμη, το νερό, τη ζάχαρη και το κρασί και τα χτυπάμε καλά. Όταν περάσουν τα 20 λεπτά βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο, γυρίζουμε τα σουτζουκάκια και ρίχνουμε τη σάλτσα. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμη. Προσέχουμε να μη μας αρπάξουν, αν χρειαστεί τα ξαναγυρνάμε. Σερβίρουμε με ρύζι, ή πατάτες σαν τηγανιτές.

*Αν ακολουθείτε τη δίαιτα  Ντουκάν θα πρέπει να αλείψετε με λίγες μόνο σταγόνες λάδι το ταψί, να χρησιμοποιήσετε πίτουρο βρώμης και όχι νιφάδες και φυσικά αντί για ζάχαρη, ζαχαρίνη.

4 σχόλια:

  1. Μια χαρα θα τα κανω οπωςδηποτε! Θερμιδες ξερουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω κάτσει να τις υπολογίσω αλλά δεν ειναι κακή ιδέα να το κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό! Δεν το περίμενα! Το σέρβιρα σήμερα και στον γιο μου τον περίεργο, χωρίς να του πω για τις "περικοπές"... το βρήκε κι αυτός πεντανόστιμο! Καμία διαφορά με το παραδοσιακό, εκτός ίσως από τις περιττές θερμίδες και το αίσθημα ότι έχεις φάει κάτι βαρύ! Bravo mon amie! Περιμένω και μια συνταγή για πουρέ light...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τελικά πόσες θερμίδες καταναλώνουμε χωρίς να μας προσφέρουν τίποτα παραπάνω στη γεύση; Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Θα ανεβάσω σύντομα και τη συνταγή για τον ελαφρύ πουρέ μου! Φιλιά!

      Διαγραφή