Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τσουρέκι με λάδι καρύδας, χωρίς ζάχαρη


Ομολογώ πως δεν περίμενα να βγουν τόσο ωραία τα τσουρέκια χωρίς βούτυρο. Τα έβλεπα να φουσκώνουν και να γίνονται στρουμπουλούλια κι έλεγα "κάποιο λάκκο έχει η φάβα, μη χαίρεσαι!". Κι όμως, βγήκαν φοβερά! Πιθανολογώ πως μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται και στο αλεύρι που ήταν ειδικό για τσουρέκι. Για να κάνω τα τσουρέκια μου βασίστηκα στη συνταγή που είχε στο πακέτο, αλλά έκανα μπόλικες αλλαγές. Στην αρχή σκέφτηκα να αντικαταστήσω και μέρος από το αλεύρι με αλεύρι ολικής, αλλά είπα να μη δείξω τέτοιο θράσος από το πρώτο πείραμα! Θα το κάνω την επόμενη φορά και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα.

750-800 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
12 κουταλιές της σούπας γλυκαντικό*
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
120 γραμμάρια λάδι καρύδας
4 αυγά
200 γραμμάρια χλιαρό γάλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
μισό κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

Ανακατεύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά (προσοχή να μην καίει, δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας και η θερμοκρασία πρέπει να μας είναι ευχάριστη) και 200 γραμμάρια από το αλεύρι. Κάνουμε έναν χυλό, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά να φουσκώσει. 
Λιώνουμε το λάδι καρύδας σε ένα κατσαρολάκι (εγώ κάνω και το εξής κόλπο, το βάζω σε ένα φλυτζάνι και το τοποθετώ στη βάση της καφετιέρας, την ανάβω και σιγά σιγά λιώνει). Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά (κρατάμε 1 κρόκο για την επάλειψη), το γλυκαντικό, το αλάτι, το ξύσμα, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αρχίσει να γίνεται ζύμη. Τότε προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το λάδι καρύδας λαδώνοντας και το χέρι μας, και ξεκινάμε να ζυμώνουμε διπλώνοντας. Σιγά σιγά προσθέτουμε όσο αλεύρι πάρει για να γίνει η ζύμη μας ελαστική. Η δική μου ζύμη πήρε 760 γραμμάρια αλεύρι. 
 Όταν τελειώσουμε με το ζύμωμα, βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και με μια πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Δεν χρειάζεται να τη βάλουμε μέσα σε ζεστό φούρνο, γίνεται μια χαρά και εκτός. Όταν διπλασιαστεί η ζύμη, την βγάζουμε από το μπολ και τη χωρίζουμε σε τόσα μέρη, όσα και τα τσουρέκια που θέλουμε να κάνουμε. Εγώ τη χώρισα σε τρία μέρη και έφτιαξα τρία τσουρέκια. Το κάθε μέρος το χωρίζουμε πάλι σε 3 μέρη, πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε πλεξούδες. 
Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε ταψί με λαδόκολλα με απόσταση ανάμεσά τους, σκεπάζουμε και πάλι με μεμβράνη και πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν παίρνουμε τον κρόκο, προσθέτουμε λίγο γάλα και τον χτυπάμε καλά. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ. 
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. 

 *Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο γλυκαντικό θέλετε, αρκεί να κάνει για ψήσιμο. Κάποια στις υψηλές θερμοκρασίες πικρίζουν. Συνήθως η πληροφορία αυτή αναγράφεται στη συσκευασία. Εγώ χρησιμοποίησα  natreen. Αν θελετε να τα κάνετε με ζάχαρη, βάλτε 200 γραμμάρια.

3 σχόλια: