Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

"Κινέζικο" λαχανόρυζο


Λατρεύω το κινέζικο λάχανο στις σαλάτες. Όταν ανακάλυψα κάτι τεράστια, φρεσκότατα και λαχταριστά κινέζικα λάχανα στη λαϊκή αγορά, σκέφτηκα γιατί να μην το μαγειρέψω κιόλας; Έτσι γεννήθηκε η συνταγή για το συγκεκριμένο λαχανόρυζο που είναι πια ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να βρείτε καυκαλήθρα στα μανάβικα, αλλά κάντε μια προσπάθεια γιατί δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό. Στην ανάγκη, πηγαίνετε μια φορά στη λαϊκή, πάρτε μπόλικες και αποθηκεύστε τις στην κατάψυξη, αφου πρώτα τις πλύνετε και τις ψιλοκόψετε. Έτσι δε θα ξεμείνετε ποτέ και θα φτιάχνετε και σούπερ πίτες με το "μαγικό" αυτό χορταράκι!
1200 γραμμάρια κινέζικο λάχανο
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 καρότα
μισό ματσάκι καυκαλήθρες
1 κούπα ρύζι μπασμάτι
φρέσκο τζίντζερ, 1 κομματάκι περίπου 2 εκατοστών
1/2 κουταλάκι του γλυκού σουμάκ
αλάτι, πιπέρι
1/4 της κούπας ελαιόλαδο 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα,  μέτρια φωτιά. Τρίβουμε τα καρότα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα προσθέτουμε κι αυτά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας να μαραθούν λίγο. Κόβουμε το λάχανο, την τρυφερή πλευρά του σε μεγαλύτερα κομμάτια και όσο προχωράμε στο πιο σκληρό μέρος, το ψιλοκόβουμε, ώστε να βράσει ομοιόμορφα. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις καυκαλήθερες ψιλοκομμένες, το τζίντζερ τριμμένο, όλα τα μπαχαρικά και ενάμισι λίτρο νερό βρασμένο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένουμε το μπασμάτι, το προσθέτουμε και αυτό και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα και αν χρειάζεται προσθέτουμε βραστό νερό. Υπολογίστε ότι το μπασμάτι χρειάζεται την ποσότητά του επί δύο σε νερό, άρα για τη μια κούπα ρύζι,στην κατσαρόλα θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 κούπες υγρά. Βράζουμε αλλά 10 λεπτά και το φαγητό μας είναι έτοιμο,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου