Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Τσουρέκι νηστίσιμο, χωρίς ζάχαρη


Πριν δύο χρόνια έκανα την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω τσουρέκια χωρίς ζάχαρη και παρόλο που δεν το περίμενα, βγήκαν πάρα πολύ ωραία. Φέτος είπα να το πάω ένα βήμα παραπέρα και να φτιάξω τσουρέκια χωρίς ζάχαρη αλλά ΚΑΙ νηστίσιμα, δηλαδή χωρίς γάλα και αυγά. Δεν περίμενα ότι θα είμαι δεύτερη φορά τυχερή, όμως διαψεύστηκα! Τα νηστίσιμα τσουρεκάκια μου με έβγαλαν ασπροπρόσωπη! Δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τα κανονικά, η μόνη διαφορά είναι ότι με τα αυγά βγαίνουν λίγο πιο φουσκωτά. Για να τα φτιάξω βασίστηκα στην παλιότερη συνταγή μου, απλά αντικατέστησα το γάλα με γάλα αμυγδάλου και επειδή αφαίρεσα τα αυγά, πρόσθεσα λίγο χυμό πορτοκάλι. Η συνταγή βγάζει 3 τσουρέκια. Για να τα φτιάξουμε θα χρειαστούμε: 

700 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι (το μωβ!)
200ml γάλα αμυγδάλου
130ml χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
12 κουταλιές της σούπας ξυλιτόλη ή 10 κ.σ. natreen
3 φακελάκια μαγιά ξηρή
110ml λάδι καρύδας
μισό κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
2 πρέζες αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, για την επάλειψη (προαιρετικά)
Ζεσταίνουμε λιγάκι το γάλα αμυγδάλου και διαλύουμε σ' αυτό τη μαγιά. Προσθέτουμε 200 γραμμάρια από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη να φουσκώσει σκεπασμένη με μεμβράνη και μια πετσέτα.  
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γλυκαντικό με το χυμό πορτοκάλι μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αλάτι, τα ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το. Τέλος, ρίχνουμε το λάδι καρύδας και τη ζύμη με τη μαγιά και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για μισή ώρα. Μετά τη χωρίζουμε σε τρία μέρη και φτιάχνουμε τρία τσουρέκια, ή σε περισσότερα και κάνουμε πολλά τσουρεκάκια, με όποιο σχέδιο μας αρέσει. Τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και πετσέτα και τα αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσουν. 
Διαλύουμε το μέλι σε λίγο ζεστό νεράκι και με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά. 

Καλή επιτυχία σε όλες τις πασχαλινές σας συνταγές και καλά να περάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου