Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Κεφτεδάκια φούρνου από μανιτάρια και πλιγούρι


Όπως σας είχα πει, είχα δύο πακέτα μανιτάρια πλευρώτους και έψαχνα πως να τα μαγειρέψω. Το ένα πακέτο το έκανα μια ωραιότατη μακαρονάδα με κιμά μανιταριών. Το δεύτερο σκέφτηκα να το κάνω κεφτεδάκια φούρνου, αλλά ήθελα μέρες που είναι να τα κάνω νηστίσιμα, άρα το αυγό αυτομάτως έπρεπε να βγει από τα υλικά. Πως θα βοηθούσα τα μανιτάρια να ενωθούν καλύτερα και να μη διαλύονται τα κεφτεδάκια μου; Κι εκεί που έσπαγα το κεφάλι μου, τσουπ, να σου η φαεινή ιδέα να προσθέσω στη συνταγή βρασμένο πλιγούρι. Το γκουγκλαρα να δω αν το έχει κάνει κανένας άλλος αλλά τζίφος, η φαεινή ιδέα ήταν μόνο δική μου. Δε βαριέσαι είπα, θα το κάνω κι ας μου βγει και σε κακό. Ευτυχώς που το ρίσκαρα γιατί μας άρεσαν πάρα πολύ, 2 άνθρωποι καταφέραμε το ταψί στην καθισιά μας! Ελπίζω να αρέσουν και σε εσάς! Πάρτε τη συνταγή!

Μισό κιλό μανιτάρια πλευρώτους
μισή κούπα πλιγούρι
1 κρεμμύδι
μισή κουταλιά του γλυκού σκόρδο σκόνη
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Περνάω με τα μανιτάρια από το μούλτι, τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για μία ώρα στην άκρη. Βάζουμε το πλιγούρι να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και όταν είναι έτοιμο το αδειάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με τη μία κουταλιά ελαιόλαδο. Παίρνουμε στη χούφτα μας μικρές ποσότητες από τα μανιτάρια και τα στύβουμε πάρα πολύ καλά. Θέλει λίγη υπομονή η διαδικασία αλλά είναι απαραίτητο να φύγει η περιττή υγρασία, αλλιώς τα κεφτεδάκια μας θα βγάλουν ζουμιά στο φούρνο. Ένας άλλος τρόπος για καλό στύψιμο είναι να βάζουμε λίγη ποσότητα μανιταριών σε ένα σουρωτήρι και να τα πιέζουμε με ένα κουτάλι της σούπας. Όταν τελειώσουμε, ανακατεύουμε τα μανιτάρια, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το πλιγούρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά και μετά γυρνάμε στον αέρα για άλλα 5 λεπτά, ώστε να γίνουν τα κεφτεδάκια μας τραγανά απ' έξω. 

Τη συνταγή για τη νηστίσιμη σος με ταχίνι και κρεμμύδι που βλέπεις στη φωτογραφία, θα τη βρεις εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου