Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Κοτόπουλο πέστο στον ατμό



Δεν ξέρω κατά πόσο είναι διαδεδομένη η χρήση του ατμομάγειρα, αλλά λέω να αρχίσω να βάζω μερικές συνταγές για όποιον ενδιαφέρεται. Κυρίως επειδή κι εγώ δεν βρίσκω τέτοιου είδους συνταγές και αναγκάζομαι να κάνω δικές μου, οπότε οι πειραματισμοί μου ίσως φανούν χρήσιμοι σε κάποιον που επίσης ψάχνει. 

Η μαγειρική στον ατμομάγειρα είναι λίγο παρεξηγημένη, οι περισσότεροι νομίζουν ότι πρόκειται για φαγητά νερόβραστα, όμως δεν είναι έτσι. Με λίγα μπαχαρικά και σε ελάχιστο χρόνο, φτιάχνεις νόστιμα και υγιεινά φαγητά. 

Χρησιμοποιώ αυτόν τον ατμομάγειρα της Tefal. Η λογική του είναι η εξής: Στο κάτω μέρος μπαίνει το νερό και στα 3 τρυπητά καλαθάκια μπαίνουν οι τροφές. Προτιμάμε να βάζουμε στο κάτω καλαθάκι το κρέας ή το ψάρι, ώστε να ψήνεται πιο εύκολα αφού ο ατμός περνάει πρώτα από εκεί, αλλά και για να μην τρέχουν τα λίπη πάνω στα λαχανικά μας πχ. Τα λίπη μαζεύονται ακριβώς κάτω από το πρώτο καλάθι, δηλαδή ξεχωριστά από τη θήκη του νερού που γίνεται ατμός. Όλα τα κρέατα και τα ψάρια θέλουν περίπου 30 λεπτά για να ψηθούν. Δηλαδή αφού τα τοποθετήσουμε στα καλάθια και βάλουμε νερό στο δοχείο, γυρνάμε το χρονόμετρο στα 30' και σε μισή ωρίτσα τρώμε. Πραγματικά σου λύνει τα χέρια όταν είσαι εργαζόμενη.

Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσεις και τα 3 καλάθια, κάθε φορά βάζεις όσα χρειάζεσαι. Υπάρχει και ειδικό δοχείο για να φτιάχνεις ρύζι ατμού, στο οποίο οι οδηγίες λένε ότι μπορείς να κάνεις ακόμη και κέικ, δίνουν και συνταγή, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Τέλος, μη σε φοβίζει ο όγκος του, τα καλαθάκια μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο και γυρνώντας τα ανάποδα καπακώνεις το κάτω μέρος του, οπότε υπολόγισε ότι μαζεμένο θα είναι σε ύψος ως τη μέση του κάτω καλαθιού περίπου. 

Πάμε τώρα στην πανεύκολη συνταγή.

Για 2 άτομα θα χρειαστούμε:

1 στήθος κοτόπουλου
2 κουταλιές της σούπας έτοιμη σάλτσα πέστο 
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι (προαιρετικά) 

για τη ζεστή σαλάτα λαχανικών στον ατμό:

1 κολοκυθάκι
1 πατάτα
2 καρότα
6 μανιτάρια
1 πιπεριά
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας λάδι

Καθαρίζουμε το στήθος από τα λίπη, το χωρίζουμε στα δύο και το ανοίγουμε με το μαχαίρι για να γίνει αρκετά φαρδύ και να τυλίγεται. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά πέστο, την απλώνουμε και τυλίγουμε το κοτόπουλο σε ρολό. Το αλατοπιπερώνουμε απ' έξω και το βάζουμε στο πρώτο καλάθι του ατμομάγειρα. Αν θέλουμε του ρίχνουμε από πάνω και λίγο λάδι, όμως δεν είναι απαραίτητο. (Σε φέτες το κόβουμε στο σερβίρισμα). 

Για να ψηθούν ομοιόμορφα τα λαχανικά στον ατμό, πρέπει να προσέξουμε πως θα τα κόψουμε. Για παράδειγμα τις πατάτες που θέλουν περισσότερο χρόνο να ψηθούν τις κόβουμε μικρά κομματάκια, τα μανιτάρια ψήνονται γρήγορα οπότε αρκεί να τα κόψουμε στη μέση, τα καρότα τα κόβουμε μπαστουνάκια, κτλ. Τα βάζουμε όλα μαζί στο δεύτερο καλάθι, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο λάδι (βάζουμε ελάχιστο στο ψήσιμο για τη νοστιμιά και προσθέτουμε στο πιάτο μας αν θέλουμε περισσότερο). Το συγκεκριμένο φαγητό επειδή το ρολό ήταν λίγο χοντρό, το άφησα να ψηθεί 35 λεπτά.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Στον ατμομάγειρα είναι σημαντικό να κυκλοφορεί ο αέρας γι' αυτό προσέχουμε να μην γεμίζουμε πολύ τα καλάθια αλλά να αφήνουμε κενά. 

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    μία ερώτηση: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρυκεύματα, ελαιόλαδο και αλάτι στα καλάθια του ατμομάγειρα; Είμαι πολύ σίγουρη πως στις οδηγίες του δικού μου ατμομάγειρα (επίσης Tefal) λέει πως καρυκεύματα (αποξηραμένα η φρέσκα) επιτρέπονται μόνο στην ειδική θήκη που μαζεύει το λίπος, το δε αλάτι καθόλου!

    Ευχαριστώ,
    Σύλβια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωχ! Λες να το έλεγε και στις οδηγίες του δικού μου και να μην το έχω πάρει χαμπάρι??? Πάντως εδώ και χρόνια βάζω χωρίς κάποιο πρόβλημα. Για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται να τα βάλεις μέσα, λέει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπραβο! αυτο ακριβως εψαχνα, το αλατι πραγματι ειδα και σε αλλα μπλογκς οτι δεν επιτρεπεται. Κατεβασε και αλλες συνταγες σε παρακαλω, αποφασισα να αλλαξω τελειως την διατροφη μου και θα με βοηθησει και ο ατμομαγειρας σ αυτο υχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε που το ήξερα! Ευχαριστώ κορίτσια! Θα προσπαθήσω να βάλω και άλλες συνταγές με τον ατμομάγειρα. Τον έχω εγκαταλείψει λιγάκι τώρα τελευταία.

      Διαγραφή