Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ζύμη πίτσας από κουνουπίδι!



Ακούγεται εντελώς τρελή ιδέα, αλλά είναι πραγματικά πεντανόστιμη! Τα ξένα blogs υγιεινής διατροφής έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να δημοσιεύουν συνταγές από ζύμες κουνουπιδιού. Δεν έτρωγα κουνουπίδι μέχρι που δοκίμασα τη συνταγή για ψητό κουνουπίδι της Νταϊάν Κόχυλα που μου άρεσε πολύ. Έτσι είπα να δοκιμάσω και αυτή την παράξενη πίτσα. Ξετρελαθήκαμε τόσο με τη γεύση, όσο και με την ιδέα ότι μπορούμε να τρώμε μια ατομική πίτσα για βραδινό, όσο συχνά θέλουμε! Δοκιμάστε τη! Τα υλικά που σας δίνω βγάζουν μια πίτσα κανονικού μεγέθους

Για τη ζύμη:
1 ένα μεγάλο κουνουπίδι ή 2 μικρά (θα χρειαστούμε 6-7 κούπες)
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
μισό κουταλάκι του γλυκού. σκόρδο σε σκόνη
λίγο πιπέρι ή μπούκοβο
μισή κούπα τριμμένη παρμεζάνα ή Ζεμύθα Ήπειρος 1% για λιγότερες θερμίδες
μισή κούπα adoro με 10% λιπαρά
2 αυγά

Κόβουμε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι και τα βάζουμε στο μούλτι για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνουν σαν "χιόνι" ((βλ. φώτο αριστερά, μεγαλώνει με κλικ). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα το κουνουπίδι. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την μυρωδιά του κουνουπιδιού μπορούμε να στύψουμε μισό λεμόνι μέσα στο νερό και να ρίξουμε τη λεμονόκουπα μέσα στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε για 5 λεπτά να βράζει και μετά το αδειάζουμε σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να κρυώσει. Παίρνουμε μια καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα και βάζουμε μέσα μέρος από το βρασμένο κουνουπίδι. Διπλώνουμε την πετσέτα σαν πουγκί και στύβουμε πολύ καλά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να στύψουμε όλο το κουνουπίδι. Στη συνέχεια αδειάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε. 
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε τη ζύμη για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.


Από πάνω μπορείτε να βάλετε ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Θα γράψω τι έβαλα εγώ για όποιον ενδιαφέρεται.

Για τη σάλτσα:
μισή κούπα  τοματοχυμό Κύκνος
μια κουταλιά του γλυκού ζαχαρίνη
2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο
λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη

Έξτρα υλικά:
5 φέτες τυρί Adoro 10% τριμμένες
250 γραμμάρια μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 πιπεριά πορτοκαλί σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά πράσινη σε λεπτές φέτες
και για τους μη χορτοφάγους 5 φέτες γαλοπούλα

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο και απλώνουμε πάνω της τη γαλοπούλα. Πάνω από τη γαλοπούλα απλώνουμε τη σάλτσα. Αυτό είναι ένα κόλπο της μαμάς μου για να μη μουσκεύει η σάλτσα τη ζύμη. Πάνω από τη σάλτσα ρίχνουμε ελάχιστο από το τυρί και απλώνουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για 20 λεπτά. Καλή όρεξη!





1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πάρω πολύ! Έχει πολύ ενδιαφέρον και θα δοκιμάσω επόμενη φορά!!!
    Θα προσθέσω ότι προτιμότερο να τρώμε βραστά ή στον ατμό η ψημένα λαχανικά από τα ​​φρέσκα, επίπεδη τα φρέσκα ​​την πέψη. Και βραστά ή στον ατμό η ψημένα λαχανικά καλύτερα να φάτε το βράδυ, επίπεδη δίνουν χαλαρώσει, ότι καλύτερα στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή