Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Αγοραστά αλλαντικά τέλος! Φτιάχνουμε τα δικά μας!


Αν θέλεις να σταματήσεις να αγοράζεις αλλαντικά αλλά δεν ξέρεις με τι να τα αντικαταστήσεις, σου έχω τη λύση! Θα τα αντικαταστήσεις με κρέας και θα γλιτώσεις όλα αυτα τα περίεργα συστατικά που διαβάζεις στις ετικέτες των συσκευασμένων αλλαντικών! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στήθος γαλοπούλας, κοτόπουλου ή ενα κομμάτι χοιρινό μπούτι. Ετσι θα έχεις το δικό σου σπιτικό αλλαντικό γαλοπούλας, ή ζαμπόν. 

Είναι πραγματικά πανεύκολο να το φτιάξεις. Απλά παίρνεις το κρέας, το αλείφεις αν θες με ελάχιστο ελαιόλαδο (μπορείς και να το παραλείψεις, αλλά και να το παρά αλείψεις αν δε φοβάσαι τις θερμίδες, χαχα) και το πασπαλίζεις με όποιο μπαχαρικό σου αρέσει. Πραγματικά δεν υπάρχει περιορισμός εδώ,  γι' αυτό και δε γράφω δοσολογίες, ό,τι σου αρέσει βάζεις, αν σου αρέσουν τα πικάντικα το κάνεις πικάντικο, αν δε σου αρέσουν δεν βάζεις καυτερά. Εγώ βάζω αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, μπούκοβο, πάπρικα γλυκιά, τζίντζερ και ένα μίγμα για κοτόπουλο που έχει μέσα διάφορα, ακόμα και αποξηραμένο κρεμμύδι. Το χοιρινό το αλείφω και με μουστάρδα. 

Σε αυτό το σημείο έχεις δύο επιλογές, ή να σκεπάσεις το κρέας και να το βάλεις για λίγες ώρες στο ψυγείο πρώτα, ή να το ψήσεις αμέσως. Μπορώ να πω οτι δεν εχουν τεράστια διαφορά γι' αυτό συνήθως το ψήνω αμέσως. Πως το ψήνω; Προθερμαίνω το φούρνο στους 190 βαθμους και ανάλογα το μέγεθος του κομματιου προσαρμόζω το χρόνο. Πχ ένα κιλό στηθος γαλοπούλα ή χοιρινό  το αφήνω μία ώρα και δέκα λεπτά, αν έχω στήθη κοτόπουλου τα ψήνω γύρω στα 45-50 λεπτά, χωρίς να τα σκεπάσω.

Αφού ψηθεί το κρέας, το αφήνω να κρυώσει και μετά κόβω φέτες ανάλογα που θέλω να το χρησιμοποιήσω. Για σάντουιτς κόβω λεπτές, για σαλάτες λιγο πιο χοντρές γιατί μετα θα τις κόψω κυβάκια, αν πρόκειται να καταναλώσω το κρέας ως κυρίως πιάτο, κοβω φέτες γυρω στο ένα εκατοστό. Αραδιάζω τις φέτες πάνω σε ένα δίσκο με λαδόκολλα (εδω αν θελω προσθέτω κι άλλα μπαχαρικά), σκεπάζω με μεμβράνη και τις βάζω στην κατάψυξη. Όταν παγώσουν τις μεταφέρω σε ενα σακουλάκι με ζιπ και τις διατηρώ στην κατάψυξη.

Με αυτό τον τρόπο έχω έτοιμο κρέας για πολλές χρήσεις, όχι μόνο για σάντουιτς, το οποίο διατηρείται νόστιμο και ζουμερό. Αν κοψεις χοντρές φέτες και το βάλεις με λίγο λάδι στο αντικολλητικό τηγάνι έχεις ετοιμο γεύμα στο πί και φι τη μέρα που γυρνάς από τη δουλειά μέσα στην κούραση! Άπειρες φορές με έχει γλιτώσει από κόπο, χρήμα, αλλα και περιτές θερμίδες, αυτη η τακτική. Ακόμα και μέσα σε πίτα με γιαουρτάκι, τομάτα και κρεμμύδι μπορείς να το βάλεις το κρέας σε αυτή τη μορφή! Κι αν κάνεις δίαιτα Ντουκάν, ή keto, θα σε σώσει! Δοκίμασέ το! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου