Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Η πιο ελαφριά πρασόπιτα!


Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ανεβάσω την αγαπημένη μας πρασόπιτα. Είναι πάρα πολύ ελαφριά γιατί δεν έχει σοτάρισμα και περιέχει μόλις μισή κούπα ελαιόλαδο ολόκληρη η πίτα! Την έχω φτιάξει πολλές φορές αλλά δεν προλαβαίνω ποτέ να τη φωτογραφίσω. 
Τη φτιάχνω με φύλλο κρούστας και όχι με χωριάτικο φύλλο, επειδή το δεύτερο θέλει λίγο παραπάνω λάδι για να γίνει νόστιμη η πίτα, άρα πολλές παραπάνω θερμίδες. Επίσης το ίδιο το φύλλο έχει παραπάνω λιπαρά, συγκρίνοντας τα προϊόντα γνωστής εταιρίας βλέπουμε ότι το χωριάτικο φύλο έχει 3.3% λιπαρά, ενώ το φύλο κρούστας μόλις ο,8%. 
Βέβαια τα γούστα και οι διατροφικές ανάγκες του καθενός από εμάς διαφέρουν γι' αυτό μπορείτε να κάνετε την πίτα με όποιο φύλλο σας αρέσει κι αν είστε προκομένοι και ανοίγετε το δικό σας, ακόμα καλύτερα! 
Ας δούμε όμως τη συνταγή. Τα υλικά είναι για το μεγάλο ταψί της κουζίνας. 


1 πακέτο φύλλο κρούστας
περίπου 10 πράσα
1 ματσάκι καυκαλήθρα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
150 γραμμάρια φέτα χαμηλών λιπαρών, τριμμένη
1/2 κούπα τραχανά
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας (περίπου) αλάτι
πιπέρι 
σουσάμι για το πασπάλισμα
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε χοντρές φέτες και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό αν βιαζόμαστε να κρυώσουν γρήγορα και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα, τη φέτα, το μισό ελαιόλαδο (το άλλο μισό το θέλουμε για να αλείψουμε τα φύλλα), και τον μισό τραχανά. Χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε τη  μεγαλύτερη ποσότητα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, αλλά κρατάμε λίγο για να αλείψουμε την πίτα. Στύβουμε καλά τα πράσα και τα προσθέτουμε στο μπολ, ανακατεύοντας πολύ καλά.
Ανοίγουμε τη συσκευασία με το φύλλο και απλώνουμε το πρώτο στο ταψί, αφού πρώτα το λαδώσουμε ελαφρά. Λαδώνουμε ελαφρά και το φύλλο με πινέλο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Δεν χρειάζεται να πάει παντού το λάδι σε κάθε φύλλο! Όταν βάλουμε τα μισά φύλλα στο κάτω μέρος του ταψιού πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο τραχανά και απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα. Διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα, λαδώνοντας κάθε φορά με το πινέλο. Όταν τελειώσουμε, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο αυγό που έχουμε κρατήσει και αλείφουμε την πίτα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 10 λεπτά στους 220 και μετά για άλλα 50 λεπτά στους 190, στην πιο χαμηλή σχάρα του φούρνου. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου