Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Μακαρόνια με κιμά μανιταριών


Έφτασαν στα χέρια μου δυο λαχταριστά πακέτα Μανιτάρια Κορινθίας και δεν μπορούσα να αποφασίσω τι φαγητό να πρωτοφτιάξω! Μετά από σκέψη αποφάσισα να κάνω μια μακαρονάδα με μανιταροκιμά, μιας και πολύς κόσμος νηστεύει και ίσως του φανεί χρήσιμη η συνταγή, ή η ιδέα. Φυσικά, αν δεν κάνετε διατροφή μπορείτε να βάλετε παραπάνω λάδι στη συνταγή, σε αυτό το μπλογκ ξέρετε ότι ανεβάζω μόνο light συνταγές αλλά εσείς δεν είναι ανάγκη να τις κάνετε κατά γράμμα!  Ειδικά άμα νηστεύετε, αν δε βάλετε λίγο λαδάκι θα σας κόψει λόρδα :P Έφτιαξα και νηστίσιμα κεφτεδάκια με το άλλο πακέτο, αλλά θα σας τα ανεβάσω μέσα στις επόμενες μέρες.

Η συνταγή είναι για περίπου 4 μερίδες, οπότε βράστε και τα ανάλογα μακαρόνια!

500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κόκκινη πιπεριά τριμμένη στον τρίφτη
1/2 ποτηράκι κρασί 
250 γραμμάρια τομάτα στον τρίφτη
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Περνάμε τα μισά μανιτάρια από το μούλτι και τα άλλα μισά τα ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το καρότο, την πιπεριά και μετά τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε λίγο και μόλις μαραθούν και μειωθεί ο ο όγκος τους περιχύνουμε με το κρασί. Μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε την τομάτα, τα μπαχαρικά και μια κούπα νερό, κατά προτίμηση από τα μακαρόνια που βράζουμε. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 15 - 20 λεπτά και είναι έτοιμο. 

Θέλω από καιρό να σας πω ένα κολπάκι που άκουσε ο άντρας μου από τον Μποτρίνι, για τέλεια μακαρόνια al dente. Βάζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα. Όταν δούμε ότι έβρασε για τα καλά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε να μην κολλήσουν και σε 9 λεπτά είναι έτοιμα. Ακόμα κι αν ρίξεις στο νερό τα μακαρόνια και τα αφήσεις, όταν τα σουρώσεις πάλι  al dente θα είναι, δεν πρόκειται να παραβράσουν ή να λασπώσουν. Εμένα επειδή μου αρέσουν λίιιγο παραπάνω βρασμένα, αφήνω την κατσαρόλα 1 λεπτό στο μάτι με τα μακαρόνια μέσα και μετά την κατεβάζω. Δοκιμάστε το, πλέον μόνο με αυτό τον τρόπο βράζουμε τα μακαρόνια στο σπίτι.

Η συνταγή είναι για 4 μερίδες. Η κάθε μερίδα κιμά μανιταριών, χωρίς τα μακαρόνια, έχει κατά προσέγγιση την παρακάτω διατροφική αξία, σύμφωνα με την εφαρμογή Myfitnesspal:

Τις θερμίδες των ζυμαρικών θα τις υπολογίσετε σύμφωνα με τις θερμίδες που γράφει η συσκευασία τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου