Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Τάρτα κακάο με αχλάδια, χωρίς ζάχαρη


Αγόρασα κάτι αχλάδια την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν τα άτιμα χάλια μαύρα, δεν τρώγονταν με τίποτα. Καλά εμένα έτσι κι αλλιώς δε μου αρέσουν τα αχλάδια, αλλά για να μου πει ο άντρας μου να τα πετάξω που δεν αφήνει να πάει φρούτο χαμένο, σημαίνει ότι ήταν όντως άνοστα. Έλα όμως που ξύπνησε ο Σκρουτζ μέσα μου και τα λυπήθηκα να τα πετάξω έτσι άδοξα.  Ήθελα να βρω οπωσδήποτε έναν τρόπο να τα αξιοποιήσω. Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω κάτι γλυκό, αλλά να μην είναι πολύ παχυντικό. Αποφάσισα να κάνω μια μπισκοτοτάρτα και να βάλω από πάνω τα αχλάδια χωρίς πολλά πολλά, ήθελα όμως και μια τσαχπινιά για να τα νοστιμέψω τα καψερά! Κοίταξα στο ψυγείο, είχα μια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη. Έτσι η ιδέα ολοκληρώθηκε και 40 λεπτα αργότερα η τάρτα αχνιζε στον πάγκο της κουζίνας!
Η τάρτα αυτή όπως καταλάβατε φτιάχνεται πανεύκολα, γρήγορα, είναι υγιεινή, αλλά και νηστίσιμη. Ελπίζω να τη δοκιμάσετε. Για γλυκαντικό χρησιμοποιώ ξυλιτόλη που έχει ακριβώς την ίδια γλυκαντική δύναμη με τη ζάχαρη, οπότε αν εσείς χρησιμοποιήσετε άλλο γλυκαντικό, κάντε την αντιστοιχία. Η ταρτιέρα που χρησιμοποίησα έχει διάμετρο 31 εκατοστά.

Για την τάρτα:

200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει, ολικής άλεσης
150 γραμμάρια αλεύρι νούμερο 1 
4 κουταλάκια  του γλυκού κακάο
5 κουταλιές της σούπας ξυλιτόλη
200 ml χυμό πορτοκάλι
70 ml ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι άρωμα βανίλιας

Για τη γέμιση:

1 κιλό αχλάδια
100 γραμμάρια μαρμελάδα φρούτα του δάσους, χωρίς ζάχαρη 
15 αμύγδαλα χοντροσπασμένα
Ανακατεύω τα αλεύρια, προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω, αφού ρίξω λίγο από το λάδι στα χέρια μου για να μην κολλάει η ζύμη. Την απλώνω σε ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα και τρυπάω παντού με ένα πιρούνι. Την ψήνω στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Μέχρι να ψηθεί η βάση, καθαρίζω τα αχλάδια, τα κόβω μικρά κομματάκια και τα ανακατεύω με τη μαρμελάδα και τα αμύγδαλα. Βγάζω τη βάση από το φούρνο, την τρυπάω ξανά με το πιρούνι και απλώνω το μείγμα των αχλαδιών σε όλη την επιφάνεια. Ψήνω για ακόμα μισή ώρα στους 180 βαθμούς. 
Μην αγχωθείτε αν δείτε να έχουν βγάλει υγρά τα αχλάδια, θα ποτίσουν την τάρτα και θα την κάνουν ακόμα πιο νόστιμη. Όταν κρυώσει την διατηρούμε στο ψυγείο.

Στο παρακάτω πινακάκι θα δείτε τη διατροφική αξία του κάθε κομματιού, αν χωρίσουμε την τάρτα σε 12 κομμάτια. Ο υπολογισμός έγινε κατά προσέγγιση, με το  myfitnesspal.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου