Η σημερινή συνταγή είναι (με μικρές παραλλαγές) από το βιβλίο της Μαρίας και του Νίκου Ψιλάκη, Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, το θαύμα της κρητικής διατροφής. Είναι ένα φοβερό βιβλίο γεμάτο απλές και πεντανόστιμες συνταγές, που μπορούν να γίνουν και διαιτητικές, απλά αν μειώσεις το λάδι τους. Μου το χάρισε η πεθερά μου η οποία εκτός από πολύ καλή μαγείρισσα. είναι και Κρητικιά! Είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία μαγειρικής, γιατί καλοί είναι οι μεγάλοι σεφ και οι γκουρμεδιές, αλλά καλή και αγαπημένη είναι κι η παράδοση.
Για 6 μερίδες περίπου θα χρειαστούμε:
1 μικρό λάχανο
250 γραμμάρια ρύζι καστανό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μισό κιλό τομάτες τριμμένες (περίπου 2 μεγάλες)
3-4 ποτήρια ζεστό νερό
αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα (ή τσικάλι, όπως λέει το βιβλίο!) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί. Μετά ρίχνουμε το καρότο και την τομάτα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Κόβουμε το λάχανο σε κομμάτια και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ρύζι, το μαϊντανό και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα περίπου. Στο βιβλίο λέει 15 λεπτά αλλά μου φάνηκαν λίγα. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί περισσότερο νεράκι. Καλή όρεξη!
Από την αρχική συνταγή άλλαξα την ποσότητα του λαδιού (έλεγε μισό ποτήρι) και αντί για άσπρο ρύζι έβαλα καστανό.
Στο τέλος τς συνταγής αναφέρουν ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται και το πρασόρυζο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου