Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Γεμιστά με μπασμάτι, φέτα light και κουρκουμά


Που λέτε αγαπητοι αναγνώστες, δεν μπορουσα να διανοηθώ γεμιστά χωρίς κιμά. Έτσι τα έφτιαχνε η μαμά μου, οι θείες μου, γενικότερα οι γυναίκες που γνώριζα, απο μικρό παιδί. Είχα ακουσει οτι τα κάνουν και σκέτα με ρύζι αλλα η ιδέα δε μου φαινόταν καλή. Μέχρι που αγάπησα τον Κρητίκαρο και έτσι έμαθα απο τη μαμά του τα γεμιστά με ρύζι και φέτα! Ξετρελάθηκα! Η βασική ιδέα για τα γεμιστά μου ειναι δική της, με κάποιες παραλλαγές. Χρησιμοποίησα μπασμάτι γιατι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με κάποια επιφύλαξη για το αποτέλεσμα, όμως βγήκαν πολύ ωραία. Δεν έβαλα την κλασική φέτα αλλά με χαμηλά λιπαρα, να γλιτώσουμε καμιά θερμίδα και έβαλα κουρκουμά, που έχει απίστευτες ιδιότητες και δίνει ωραία γεύση και χρώμα στα φαγητά. Και όπως πάντα, μειωσα το λάδι, αν και η πεθερά μου δεν βάζει πολλά λάδια έτσι κι αλλιώς. Ιδού λοιπόν τα υλικά, για ένα κανονικό πυρέξ:

3 ντομάτες
3 μελιτζάνες
3 κολοκυθάκια
3 τομάτες
2 κουπες μπασμάτι
3 πατάτες 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαιϊντανό ψιλοκομμένο
200 γραμμάρια φέτα χαμηλών λιπαρών, τριμένη
250 γραμμάρια πουμαρό
μισή κουπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουτ. γλ. κουρκουμά
1/2 κουτ. γλ. μαυρη ζάχαρη ή γλυκαντικό
1 κούπα νερό

Αδειάζουμε όλα τα λαχανικά, τα αλατίζουμε εσωτερικά και τα βάζουμε σε σειρά σε λαδωμένο πυρέξ. Παίρνουμε το εσωτερικό μέρος από τα λαχανικά, το βάζουμε στο μούλτι και το πολτοποιούμε, προσέχοντας αν θέλουμε να μείνουν και λίγα κομματάκια χωρίς να λιώσουν. Τα αδειάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το μαϊντανό και το κρεμμύδι, τη φέτα, το ρύζι και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε. Αν είναι πολύ στεγνό το μίγμα μας (πχ δεν έχει αρκετή τομάτα) προσθέτουμε και λίγο νεράκι. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο από το λάδι μέσα στη γέμιση. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας και τα βάζουμε στη σειρά στο πυρέξ. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και γεμίζουμε με αυτές τα κενά ανάμεσα στα λαχανικά. Αλατίζουμε, ρίχνουμε το λαδάκι, το νερό και το πουμαρό (στο οποίο έχουμε ανακατέψει και τη ζάχαρη για να μην ξινίζει) προσεκτικά, να πάει παντού. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου. 

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό το μπλογκ και πολύ ωραίες οι συνταγές, θα θέλαμε την άδειά σας, να τις εντάξουμε στο «Συνταγές φαγητών»
    Θάνος Ρουμάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το site σας είναι πολύ ωραίο και απ' ότι είδα πάντα παραπέμπει στο μπλογκ από το οποίο προέρχεται η συνταγή, οπότε πολύ ευχαρίστως να συμπεριλάβετε και το δικό μου. Σας ευχαριστώ πολύ τόσο για τα καλά σας λόγια όσο και για την πρόταση.

      Διαγραφή