Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Φραουλόπιτα χωρις λιπαρά και ζάχαρη


Το ρημάδι το pinterest γέμισε φωτογραφίες από strawberry cakes και δεν μας αφήνει να αγιάσουμε! Πας να δεις τη συνταγή και βλέπεις ζάχαρες, βούτυρα, χαμός! Όμως το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι! Δύσκολα θα βρεθεί πλέον συνταγή που δεν θα καταφέρω να τη μετατρέψω σε υγιεινή! Έτσι έγινε και με αυτή εδώ την ωραία ιδέα. Για να πετύχω την υγιεινή εκδοχή της φραουλόπιτας χρησιμοποίησα τη συνταγή από το μηλοκέικ μου, όμως αυτή τη φορά αφαίρεσα και τη ζάχαρη! Αυτός είναι και ο λόγος που δεν φουσκώνει πολύ το συγκεκριμένο γλυκό. Αν αντί για γλυκαντικό βάλετε ζάχαρη, τότε αντί για φραουλόπιτα θα έχετε ένα πολύ ωραίο φραουλοκέικ. Επιλέξτε λοιπόν το αποτέλεσμα που θέλετε ανάλογα τα γούστα και τις ανάγκες σας! Τα υλικά που θα χρειαστούμε για μια κλασική, στρογγυλή φόρμα του κέικ με αποσπώμενο στεφάνι, είναι τα εξής:

3 αυγά ολόκληρα
3 ασπράδια
200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει
6 κουταλιές της σούπας ξυλιτόλη, ή άλλο γλυκαντικό της επιλογής μας
1 κουταλάκι του γλυκού άρωμα βανίλια
300 γραμμάρια φράουλες

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, τα ασπράδια και τη ζαχαρίνη, πάρα πολύ καλά. Αν έχουμε μίξερ με περιστρεφόμενο κάδο ακόμα καλύτερα γιατί θέλουν χτύπημα κανένα δεκάλεπτο, ώστε να αφρατέψει πάρα πολύ το μείγμα, να γίνει αφρός που στέκεται, κάπως έτσι:


Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα, ανακατεύοντας αργά με μία σπάτουλα. Βάζουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα στον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας για κέικ και ένα παραλληλόγραμμο περιμετρικά στο στεφάνι (χρησιμοποιούμε λίγη ζύμη για να κολλήσει και να σταθεί). Μην παραλείψετε τη λαδόκολλα, το γλυκό δεν έχει λιπαρά και κολλάει πολύ! Αν το φτιάξετε σε ταψάκι αλείψτε το με λίγο λάδι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Πλένουμε τις φράουλες, τις στεγνώνουμε και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη και τα βυθίζουμε, αλλά όχι τελείως, να φαίνονται από πάνω. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να πάει ωραίο χρώμα το γλυκό μας. Αν χωρίσουμε την φραουλόπιτα σε 8 κομμάτια, το κάθε κομμάτι θα έχει την παρακάτω διατροφική αξία: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου