Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Cheesecake bars με ανθότυρο, μέλι και raspberries


 Αυτός είναι ο τελευταίος πειραματισμός που έκανα στη συνταγή μου για το cheesecake. Η κρέμα δεν με δυσκόλεψε ποτέ, απλά έπαιζα λίγο με τις αναλογίες μέχρι να πετύχω τη γεύση που μου αρέσει. Η βάση όμως με δυσκόλεψε λιγάκι γιατί από τη στιγμή που αφαιρείς το βούτυρο, είναι δύσκολο να πετύχεις το αποτέλεσμα του κλασικού cheesecake. Είχα δοκιμάσει να το κάνω με λάδι καρύδας και λίγο γιαούρτι, αλλά έσφιγγε πολύ και δεν με ικανοποιούσε η υφή. Χθες μου ήρθε η ιδέα να προσθέσω λίγα λιπαρά από ξηρούς καρπούς κι έτσι έβαλα λίγα αμυγδαλάκια, υγιεινά και θρεπτικά. Νομίζω ότι πέτυχα μια πολύ καλή βάση, όσο πρέπει τραγανή και νόστιμη. Ελπίζω να αρέσει και σε εσάς.
 Τα κόκκινα φρούτα στο κλασικό cheesecake τα βάζω από πάνω, αφού τα περάσω από ένα αντικολλητικό τηγάνι με 2 κουταλιές στέβια. Αυτή τη φορά όμως σκέφτηκα να το κάνω μπάρες που είναι και της μοδός στα εξωτερικά, οπότε τα έβαλα μέσα. Δεν βρίσκω φρέσκα raspberries, οπότε χρησιμοποιώ κατεψυγμένα. Τα βρίσκω στο Βασιλόπουλο και στα Lidl. Είναι πάρα πολύ θρεπτικά και βοηθούν και στο αδυνάτισμα (διαβάστε εδώ), οπότε καλό είναι να τα προτιμάμε. Αρκετά με το μπλα μπλα, ας περάσουμε στη συνταγή.

Για τη βάση:

10 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας λιωμένο λάδι καρύδας
50 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά, ανάλατα

Για την κρέμα:

300 γραμμάρια ανθότυρο
200 γραμμάρια total 2%
4-5 κουταλιές της σούπας μέλι ή στέβια, ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε
4 μικρά φύλα ζελατίνης
100 ml Νουνού light 
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κούπες  raspberries κατεψυγμένα

Βάζουμε στο μούλτι τα μπισκότα, το λάδι καρύδας και τα αμύγδαλα. Στρώνουμε το μπισκότο σε ένα ταψάκι 20x20, με λίγη λαδόκολλα από κάτω για να βγαίνουν πιο εύκολα τα κομμάτια στο σερβίρισμα. 

Βάζουμε τις ζελατίνες σε λίγο νεράκι να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε το μούλτι από τα υπολείμματα μπισκότου και βάζουμε μέσα το ανθότυρο. Το χτυπάμε μέχρι να τριφτεί καλά και προσθέτουμε το γιαούρτι, το μέλι, τη βανίλια. Χτυπάμε λίγο ακόμη. Ζεσταίνουμε το νουνού και ρίχνουμε μέσα τις ζελατίνες. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν και προσθέτουμε το μείγμα σε αυτό στο μούλτι. Ρίχνουμε ένα καλό τελευταίο ανακάτεμα. Εν τω μεταξύ, έχουμε ξεπαγώσει τα raspberries και τα έχουμε αφήσει για λίγο σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί η υγρασία. Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω στο μπισκότο, ρίχνουμε τα raspberries ομοιόμορφα και από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον πριν το κόψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου