Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Μηλοκέικ χωρίς λιπαρά.


Τα ξαδέρφια μου από την πανέμορφη Βελίνα Κορινθίας μας έστειλαν μπόλικα νόστιμα μηλαράκια. Τρώμε, τρώμε και τελειωμό δεν έχουν! Οπότε είπα να τα βάλω σε καμιά ελαφριά, υγιεινή συνταγούλα. Ήθελα να κάνω μηλόπιτα αλλά χωρίς βούτυρο. Τα πειράματα ξεκίνησαν και η δοκιμή πέτυχε. Βέβαια το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο αφράτο κέικ παρά μηλόπιτα, αλλά είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό.
Αφού έκανα τη συνταγή άλλες δυο φορές για να είμαι σίγουρη ότι πετυχαίνει και δοκιμάστηκε και εγκρίθηκε από μικρούς και μεγάλους, ακόμα και από το μπαμπά μου που ακούει light και στραβώνει τη μούρη του :P αποφάσισα να την ανεβάσω. Βέβαια λέω ένα μικρό ψεματάκι στον τίτλο, στη συνταγή δεν προσθέτω λιπαρή ουσία μεν, αλλά βάζω 3 κρόκους αυγών, που σημαίνει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκουμε εδώ, έχει 7 γραμμάρια λιπαρά ο καθένας, άρα όλο το κέικ έχει 21 γραμμάρια λιπαρά από τους κρόκους. Μικρό το κακό νομίζω, τι λέτε; 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για μια κλασική, στρογγυλή φόρμα του κέικ με αποσπώμενο στεφάνι, είναι τα εξής: 

3 αυγά ολόκληρα
3 ασπράδια
1,5 κούπα αλεύρι που φουσκώνει
1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού άρωμα βανίλια
3 μήλα + 1 κουταλιά του γλυκού μαύρη ζάχαρη

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, τα ασπράδια και τη ζάχαρη ΠΟΛΥ καλά. Αν έχουμε μίξερ με περιστρεφόμενο κάδο ακόμα καλύτερα γιατί θέλουν χτύπημα κανένα δεκάλεπτο, ώστε να αφρατέψει πάρα πολύ το μείγμα και να τετραπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο. Όλο το μυστικό είναι εκεί, μην παραλείψετε αυτό το βήμα, δεν θα πετύχει το γλυκό!  
Κόβουμε τα μήλα σε πολύ μικρά κυβάκια, 1 εκατοστό ή και λιγότερο. Τα πασπαλίζουμε με τη μία κουταλιά μαύρη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Όταν χτυπηθούν αρκετά τα αυγά σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο. Προσθέτουμε την κανέλα και τη βανίλια και  ανακατεύουμε αργά, στην πιο αργή ταχύτητα του μίξερ, όχι για πολλή ώρα για να μη μας ξεφουσκώσει το μίγμα. Προσθέτουμε και τα μήλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. 
Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα, βάζουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλα στον πάτο και ένα παραλληλόγραμμο περιμετρικά στο στεφάνι. Επειδή το μείγμα δεν έχει λιπαρά κολλάει πολύ και η λαδόκολλα είναι απαραίτητη, εκτός αν έχετε φόρμα από σιλικόνη. Αν η λαδόκολλά σας είναι δοκιμασμένη και δεν κολλάει αφήστε την έτσι, αν δεν είστε σίγουροι, αλείψτε τη με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. 
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο αφαιρούμε αμέσως με μια πετσέτα το στεφάνι και τη λαδόκολλα που βρίσκεται περιμετρικά. Εγώ περιμένω 5 λεπτά και μετά καπακώνω το κέικ με ένα μεγάλο πιάτο και το γυρίζω ανάποδα για 10 λεπτάκια, για να φύγει η πολλή υγρασία. Μετά το ξαναγυρνάω από την κανονική πλευρά στην πιατέλα που θα το σερβίρω. Αν δεν φαγωθεί όλο μέχρι την επόμενη μέρα, το βάζω στο ψυγείο. Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με μια κουταλίτσα άχνη και λίγη κανέλα.

Κάνω την αρχή με αυτή τη συνταγή και ανεβάζω ένα πινακάκι με τα διατροφικά στοιχεία της συνταγής, που το έφτιαξα χρησιμοποιώντας το Myfitnesspal και είναι φυσικά κατά προσέγγιση. Χωρίζουμε το κέικ σε 12 ίσα μέρη και το κάθε ένα μέρος έχει τα παρακάτω στοιχεία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου