Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Κανελόνια light με σπανάκι και φέτα


Είχαμε πει με τη φίλη μου την Πέπη να πιούμε καφέ σήμερα το πρωί. Έλα όμως που με έπιασε η προκοπή και αποφάσισα να κάνω κανελόνια! Την πήρα λοιπόν τηλέφωνο και της είπα ότι δε θα προλάβω γιατί μαγειρεύω και αφού με έβρισε, όχι επειδή δεν θα πήγαινα για καφέ αλλά επειδή έκανα φαγητό που της αρέσει (έτσι επιβραβεύουμε η μία την άλλη εμείς, χαχαχα), μου ζήτησε τη συνταγή. Της είπα ότι δεν υπάρχει συνταγή γιατί τα κάνω από το μυαλό μου, αλλά αν βγει καλό το φαγητό θα την ανεβάσω. Το φαγητό βγηκε σούπερ οπότε ορίστε η συνταγή Πεπίτα! Το κακό είναι ότι άρεσαν πολύ του άντρα μου και μου είπε να του κάνω συνέχεια, οπότε δεν ξέρω πότε θα σε ξαναδώ! :P 

Για ένα μεγάλο πυρέξ θα χρειαστούμε:
1 πακέτο κανελόνια 
1 κιλό σπανάκι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 ματσάκι σέσκουλα και καυκαλήθρες
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κρεμμύδια
λίγο μαϊντανό
150 γραμμάρια φέτα χαμηλών λιπαρών 
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα 1,5% λιπαρά
6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 κρόκο αυγού
6 κουταλιές της σούπας Ζεμύθα Ήπειρος*
αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο 

Αν έχουμε φρέσκο σπανάκι το καθαρίζουμε, το πλένουμε και το κόβουμε. Αν προτιμάμε το κατεψυγμένο για ευκολία, τότε καλύτερα να αγοράσουμε αυτό που είναι σε φύλλα. όχι το ψιλοκομμένο. Πλένουμε και καθαρίζουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Βάζουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι τις 2 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, αφού το αλατίσουμε λίγο. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το αφήνουμε να σοταριστεί και αυτό 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το τηγάνι. Το κατεψυγμένο σπανάκι σίγουρα δε θέλει νερό, αν βάλετε φρέσκο τσεκάρετε μετά από λίγο μήπως χρειαστεί λιγάκι. Αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να μαλακώσουν τα λαχανικά, βγάζουμε το καπάκι, ανακατεύουμε και αν υπάρχουν υγρά, περιμένουμε μέχρι να εξατμιστούν. Κατεβάζουμε το τηγάνι απο τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε αν η γέμιση θέλει ακόμα αλάτι ή πιπέρι και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο μέχρι να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ. 

Βάζουμε το κορν φλάουρ σε μια μεγάλη κούπα και ρίχνουμε μέσα λίγο από το κρύο γάλα. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί. Ανακατεύουμε καλά το κορν φλάουρ με το γάλα μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε και τον κρόκο και τον ανακατεύουμε και αυτόν καλά να διαλυθεί τελείως. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα στην κατσαρόλα προσθέτουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ρίχνουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζεμύθα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ και να δουμε φουσκάλες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Επίτηδες δε βγαίνει πολύ πηχτή, γιατί τα κανελόνια δεν είναι βρασμένα και χρειάζονται την υγρασία των υλικών για να μαλακώσουν. 

Αφήνουμε στην άκρη τη μπεσαμέλ και αραδιάζουμε τα κανελόνια σε ένα πυρέξ. Το πυρέξ δε χρειάζεται λάδωμα, όμως αν χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο ταψάκι βάλτε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο του καλού κακού. Είπαμε  light αλλά μην κολλήσουν και μείνετε τελείως νηστικοί! Παίρνουμε τη γέμιση και γεμίζουμε ένα ένα τα κανελόνια, πολύ καλά και σφιχτά, για να βγουν γεμάτα και όμορφα και όχι σαν σκασμένα μπαλονάκια! Τα βάζουμε με τη σειρά στο ταψί και αν μείνει γέμιση τη βάζουμε ανάμεσα στις σειρές με τα κανελόνια. Επίσης, αν μείνει υγρό στο τηγάνι από τη γέμιση, περιχύνουμε με αυτό τα κανελόνια, δεν το πετάμε, έχει τη φέτα μέσα και έχει όλη τη γεύση! 

Τέλος, αδειάζουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα κανελόνια, φροντίζοντας να τα σκεπάσει όλα. Βάζουμε μια λαδόκολλα πάνω από το πυρέξ και το βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Δεν πειράζει αν η λαδόκολλα ακουμπήσει στη μπεσαμέλ, μην ανησυχείτε! Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε ακόμα 15 λεπτά. Αν δεν πάρουν χρώμα από πάνω, τα αφήνουμε λίγο ακόμα στο γκριλ αέρα, ή στο κανονικό γκριλ. Μόλις πάρουν το χρωματάκι τους, είναι έτοιμα! 

Ζεμύθα από την εταιρία Ήπειρος, είναι τριμμένο τυρί με μόνο 1% λιπαρά. Το πουλάνε στα σούπερ μάρκετ σε σακουλάκια. Το βρίσκουμε στα ψυγεία, εκεί που έχουν όλα τα τριμμένα, συσκευασμένα τυριά. Αν δεν έχετε Ζεμύθα, βάλτε ένα άλλο τριμμένο τυρί, σε μικρότερη ποσότητα, για να δώσει έξτρα γεύση στη μπεσαμέλ. Εγώ την προτιμώ και για τις μακαρονάδες μου λόγω των χαμηλών λιπαρών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου