Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Σούπερ light παστίτσιο με μανιτάρια


Γεια σας και καλή χρονιά! Έχω αρκετό καιρό να ανεβάσω συνταγή για ευνόητους λόγους, η λέξη "light" πήγε περίπατο τον τελευταίο μήνα! Τέρμα το διάλειμμα όμως, επιστροφή στην υγιεινή διατροφή, ειδικά όσοι τσιμπήσαμε κιλάκια! Ξεκινάω με ένα παστίτσιο που πιο light δεν νομίζω να υπάρχει! Έχει όλες κι όλες 3,5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το έχω κάνει με μανιτάρια αντί για κιμά. Στην περιοχή μας έχουμε εξαιρετικά μανιτάρια από τους φίλους μας, τους αδελφούς Σταματόπουλους και εννοείται ότι τα τιμάμε συχνά! Όπου τα βρείτε να τα πάρετε χωρίς δεύτερη σκέψη, τα Μανιτάρια Κορινθίας είναι νούμερο ένα! :D
Πάμε στη συνταγή τώρα. τα υλικά είναι για ένα μεγάλο, ορθογώνιο πυρέξ:

500 γραμμάρια μακαρόνια για παστίτσιο, ή πένες ολικής
1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα
400 γραμμάρια τομάτα στον τρίφτη (με μια πρέζα μαύρη ζάχαρη)
2 κρεμμύδια
μισή κούπα λευκό κρασί
μισό ματσάκι μαϊντανό
αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα χαμηλών λιπαρών
9 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κρόκους αυγών
αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο

Προαιρετικά 3 κουταλιές της σούπας ρεγγάτο

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στην άκρη, θα φτιάξουμε εκεί τη μπεσαμέλ, μη λερώσουμε όλα μας τα σκεύη :P Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ή γουόκ, βάζουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, αφού το ψιλοκόψουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα περιχύνουμε με το κρασί, περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την τομάτα, το μαϊντανό και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε τον μανιταροκιμά μας να μαγειρευτεί για 10 λεπτά. 
Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα και ενώ είναι ακόμη κρύο, ρίχνουμε μέσα το κορν φλάουρ και το ανακατεύουμε με αυγοδάρτη, να διαλυθεί καλά. Μόλις αρχίσει να γίνεται χλιαρό, ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν και ανακατεύουμε γρήγορα, να διαλυθούν κι αυτοί. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, σε μέτρια φωτιά να μη μας κολλήσει, μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ και να βγαίνουν φουσκάλες στην επιφάνεια. Κάνουμε μια δοκιμή να δούμε αν είναι εντάξει το αλάτι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αλείφουμε ένα μεγάλο πυρέξ με μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και απλώνουμε ομοιόμορφα τα βρασμένα μακαρόνια. Από πάνω ρίχνουμε τον κιμά από τα μανιτάρια και τέλος στρώνουμε την μπεσαμέλ. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο ρεγκάτο. 
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά κι αν χρειαστεί το γυρνάμε στο γκριλ αέρα για να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. 

Αν δεν σας πειράζει να αυξήσετε λίγο τις θερμίδες και τα λιπαρά, μπορείτε να ρίξετε μέσα στη μπεσαμέλ 1 κούπα τριμμένο Τρικαλινό 10%. Το παστίτσιο θα αποκτήσει πιο πλούσια γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου